Krouhané zelí

Od poloviny září do poloviny října probíhá na farmě sklizeň a krouhání zelí. V posledních letech vzrůstá obliba naložit si vlastní kysané zelí. Není nic jednoduššího. Zelí vám nakrouháme přímo před vámi do potravinářských pytlů. Pěstujeme pouze krouhárenské odrůdy zelí, které jsou zárukou kvalitního kvašení. Zelí je před krouháním ručně upravené – zbavené vrchního listu, rozkrojené a je vykrojený košťál.

V posledních letech je vedle nakládání zelí do zeláků, velmi populární nakládání přímo do zavařovacích sklenic. Stačí promíchat nakrouhané zelí se solí, cibulí a kmínem, naplnit a umačkat zelí ve sklenici. Nechte asi 1 cm volného prostoru a zavíčkujte. Nechte přibližně 2 týdny v teplé místnosti. Během kvašení vytéká ze sklenic voda. Když se víčka zatáhnou, zaneste zelí do sklepa.

Pozor na přesolení zelí. Doporučená dávka soli je přibližně 1 kg soli na 100 kg zelí.

Vedle krouhaného zelí si můžete u nás koupit i celé hlávky, které si můžete vybrat sami přímo z vozu, připraveného na čištění.

Nakrouhané zelí je potřeba naložit v den nákupu!

Krouháme tyto dny:

  • středa     8 – 16 hodin
  • pátek      8 – 16 hodin
  • sobota    8 – 12 hod